Durant el passat mes de novembre, l’empresa Guies Vall Fosca ha obtingut el certificat de GUIES LOCALS DE NATURA lliurat pel programa de conservació de l’os bru PIROSLIFE, juntament amb el suport del PARC NATURAL DE L’ALT PIRINEU i amb la col·laboració del Departament de Territori i Sostenibilitat i el DARP de la Generalitat.
A través d’un seminari tècnic , l’equip de Guies Vall Fosca ha pogut millorar els seus coneixements sobre l’actual situació i conservació de l’os bru al Pirineu. Aquest seminari de 12 hores amb una càrrega formativa tant pràctica com teòrica ha permès poder treballar sobre el terreny en el disseny de nous itineraris de senderisme temàtic vinculats amb la presència de l’os bru als Pirineus.
Sota el títol “Coneixes els ossos del Pirineu?” es pretén sensibilitzar al participant de la sortida en la importància de la conservació de l’os al Pirineu i en el seu hàbitat. Així mateix, als participants se’ls informa sobre les accions de conservació i els protocols que es prenen pel seu seguiment. Durant la sortida es mostra com es realitza la recerca d’indicis de la presència dels ossos als nostres boscos i al mateix temps es descobreix la riquesa de l’espai on viuen. Una experiència molt bonica adreçada a tota la família i especialment als amant de la natura.
Actualment, tot i que està protegit, l’ós bru (Ursus arctos) encara es troba en perill crític d’extinció. La conservació de l’ós és molt important perquè és una espècie “paraigua”, és a dir, que els seus requeriments d’espai són prou amplis com per garantir també la preservació d’altres espècies si s’apliquen mesures fermes de millora de l’hàbitat. Actualment hi ha entre 20 i 30 exemplars d’ós als Pirineus, molt pocs com per consolidar la seva supervivència. Per aconseguir-ne poblacions estables, en 1997 i en 2006 el Govern de França va reintroduir als Pirineus individus provinents dels Balcans, però això va provocar conflictes amb la població local. Per tal d’intentar compatibilitzar la convivència d’óssos i persones, s’impulsen mesures preventives i compensatòries per fer front als eventuals atacs a ramats i arnes.